Leírás
Narancs (Citrus sinensis) – A narancs a legnépszerűbb citrusféle, amelyet főként frissen fogyasztanak, de gyümölcslé formájában is elterjedt. Különböző változatai vannak, például a navel narancs és a vérnarancs.
Citrom (Citrus limon) – A citrom frissítő, savanyú ízéről ismert. Az ételek és italok ízesítésére, valamint a gyógyászatban és kozmetikában is használják. A citromlé és a citromhéj olaja is elterjedten alkalmazott.
Mandarin (Citrus reticulata) – Kisebb, édesebb és könnyebben hámozható, mint a narancs. A mandarinok egyes változatai, mint például a tangerine vagy a satsuma, szintén népszerűek.
Grapefruit (Citrus paradisi) – Nagyobb, savanyúbb és kesernyésebb citrusféle, amelynek sárga vagy piros húsú változatai vannak. A grapefruitot gyakran fogyasztják reggelire, vagy különböző italok alapanyagaként.
Lime (Citrus aurantiifolia) – A lime kisebb és intenzívebb savanyú ízű, mint a citrom. Gyakran használják koktélokban, desszertekben, salátákban és egyéb étkezésekben.