Leírás
Jellemzők:
Bogyók: A kamcsatkai mézbogyó gyümölcse kékes-lila színű, hosszúkás, bogyószerű. Ízük édes, enyhén savanykás, és a mézhez hasonló ízt is tartalmazhatnak, innen ered a „mézbogyó” elnevezés.
Növény: A cserje általában 1-2 méter magasra nő. A levelei ellentétesen állnak, elliptikusak, zöldek, és enyhén bőrszerűek.
Virágzás: Tavasz közepén virágzik, a virágai kicsik, fehér vagy halvány rózsaszínűek, és nagyon illatosak, ami vonzza a beporzó rovarokat.
Felhasználás:
Ételek: A bogyók frissen fogyaszthatók, de lekvár, dzsem, vagy szörp készíthető belőlük. A gyümölcsök magas C-vitamin tartalmúak, így egészségesek.
Egészségügyi előnyök: A bogyókat hagyományosan gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúként tartják számon. A népgyógyászatban is alkalmazzák.
Tenyésztés:
Klíma: A növény hidegtűrő, és a kamcsatkai régiótól kezdve a mérsékelt éghajlatú területeken is sikeresen termesztik. A kemikáliák és a fagykárok elleni ellenálló képessége miatt ideális a hűvös éghajlatú kertészetek számára.
Eredet:
Származás: Eredetileg az orosz Kamcsatka-félszigetről származik, ahol a helyi népek már évszázadok óta ismerik és fogyasztják.